PREDAVANJE IZR.PROF.DR.SEBASTJANA KRISTOVIČA  – SKUPNA NALOGA VRTCA IN STARŠEV

G. Kristovič nam je položil na srce nekaj pomembnih dejstev, ki si jih moramo zapomniti.

  1. NAREDIMO VSE ZA OTROKA, AMPAK NIČ NAMESTO NJEGA.

Pri tem je poudaril, da tukaj ne gre za ljubezen, saj ima vsak starš svojega otroka neizmerno rad in bi zanj naredil vse. Vendar, pustimo, da stvari, ki jih otrok zmore, naredi sam. Na ta način bo krepil svojo samozavest, otrok bo nase ponosen in zadovoljen sam s sabo.

  1. STARŠI, ZUPAJTE VRTCU, V VRTCU SO STROKOVNJAKI, KI VEDO KAJ DELAJO.

Vrtec staršem pomaga pri vzgoji, je njihova podaljšana roka, zato jim zaupajmo.  Ne delajmo prevelikega cirkusa, ko prične otrok obiskovati vrtec. Naj bo to nekaj čisto normalnega in vsakdanjega. Otroci čutijo, da starši  zaupajo strokovnim delavkam v vrtcu, da jim ne bo hudega, zato nimajo težav pri prihodu v vrtec. Če pa so starši tesnobni, prestrašeni, žalostni, je tak tudi otrok, saj se sprašuje…Kam me peljejo?, Kaj se bo zgodilo?

  1. DVE URI ZASLONA NA DAN JE KOT ENA ČRTICA KOKAINA.

Zaslone stran, saj povzročajo zasvojenost. Posledice uporabe zaslonov so:  spremenjene osebnostne strukture, ni več notranje motivacije otroka (kakanje ob zaslonih, hranjenje,..), modra svetloba otrokom odžira hormon melatonin, ki je odgovoren za počitek, spanje. Otroci so že vse videli, doživeli, zato nimajo več želj oziroma precenjujejo svoje zmožnosti. Vse to pa vodi v anksioznost, apatičnost in naveličanost otrok.

  1. STARŠA, OČE IN MAMA, DRŽITA SKUPAJ IN VZAMITA SI ČAS DRUG ZA DRUGEGA.

Pomembno je, da otrok vidi, da se imata oče in mama rada. Ko prideta domov, si najprej izkažita pozornost starša, šele potem jo namenita otroku. Partner bo ostal z vami tudi potem, ko bo otrok zapustil gnezdo in odšel v svet.  Ne pozabite, zakaj se zakonska postelja imenuje tako, kot se. Otroci naj spijo v svojih posteljah. Nikoli pred otrokom ne pokažita, da se v nečem ne strinjata. Oče naj bo steber družine, na katerega se lahko mama nasloni, otrok pa je nanj ponosen.

  1. PRIPRAVITE OTROKA NA SAMOSTOJNO ŽIVLJENJE.

Otrok se nam je rodil zato, da ga bomo nekoč izpustili in bo zaživel svoje polno, zadovoljujoče življenje. Je sled, ki bo ostala za nami….zato poskrbimo, da mu bomo privzgojili zdrave navade, vrednote, empatijo,….da bo postal samostojna in odgovorna osebnost.

  1. UPORABIMO ZDRAVO PAMET IN VSE BO VREDU.

Pustimo otrokom otroštvo. Naj se igrajo sami, berimo jim pravljice in ne poodraslimo jih prehitro. Tekmovalnost, nenehne popoldanske  dejavnosti vodijo v apatičnost, izgorelost otrok, ki so do konca OŠ že vsega naveličani in nemotivirani. Zato jim pustimo, da so otroci, saj potrebujejo svoj čas, da se umirijo, osredinijo in zasidrajo doma.